Medycyna,  Profilaktyka

SIBO -cz I

Artykuł został znaleziony w archiwum wcześniejszej wersji domeny, został przywrócony ponieważ informacje w nim zawarte mogą być dla kogoś pomocne.

Wzdęcia, gazy , uczucie pełności, przelewanie w brzuchu ,refluks, zgaga ,nietolerancje, zaparcia, biegunka… to tylko niektóre z objawów na jakie skarży się spora część społeczeństwa . Większość  ludzi  myśli, że  taka ich uroda , niektórzy zwalają to na Zespół Jelita Drażliwego. Czy dolegliwości te są normalne ? Czy da się ich pozbyć?
Jeszcze do niedawna mówiono ,że jesteś tym co jesz .Dzisiaj o wiele bardziej sprawdza się powiedzenie jesteś tym co przyswajasz .Prawidłowy proces trawienia jest jednym z najważniejszych procesów jaki zachodzi w naszym organizmie. Nieprawidłowe trawienie  -a w konsekwencji przyswajanie –składników pokarmowych jest przyczyną wielu chorób .
Prawidłowy proces trawienia obejmuje między innymi dostateczne wytwarzanie enzymów trawiennych , odpowiednio niskie pH żołądka, dobry stan kosmków jelitowych oraz prawidłowy skład flory bakteryjnej jelit. I na tym ostatnim się dzisiaj skupimy.
Nasz organizm posiada jelito cienkie i grube .To drugie jest miejscem , w którym bytują bakterie .Jelito cienkie nie powinno być miejscem namnażanie bakterii zwłaszcza w dużej ilości . Problem istniej wtedy, gdy w jelicie cienkim powstaje przerost flory bakteryjnej zwany SIBO
SIBO to skrót od angielskiej nazwy Small Intenstinal Bacterial Overgrowth. Przerost flory bateryjnej w jelicie cienkim może obejmować szczepy , które naturalnie u nas występują lub pojawienie się i przerost szczepów patogennych .Bakterie te zasiedlają jelito cienkie uszkadzając tym samym enzymy przez co nie możemy trawić dwucukrów i proces trawienie nie zachodzi do końca.
Niestrawione dwucukry stanowią pokarm dla bakterii , które podczas trawienia wytwarzają produkty uboczne jakimi są gazy –przyczyna wzdęć oraz problemów z regularnym wypróżnianiem .Jeśli bakterie produkują metan mamy problem  z SIBO zaparciowym , jeśli wodór zmagamy się z SIBO z przewagą biegunek.Przyczyny SIBONajważniejsze w leczeniu sibo jest zdiagnozowanie przyczyny .Nie wystarczy zniszczyć bakterie, trzeba znaleźć przyczynę .Powodem występowanie SIBO może być niedostateczne wydzielanie kwasu solnego, zaburzenia w  wytwarzanie enzymów, przewlekła antybiotykoterapia czy tez uszkodzenie MMC czyli wędrującego kompleksu bioelektrycznego, ale również guzy ,przebyte operacje. Gdy któryś z tych elementów zawodzi tworzą się warunki do rozwoju bakterii.
Diagnostyka
W Polsce wiedza o SIBO i ilość miejsc, gdzie można wykonać badanie jest bardzo mała. Badaniem , które należy wykonać w celu zdiagnozowania SIBO jest wodorowy test oddechowy z laktulozą ( z laktulozą a nie laktozą (!)).Istnieje również metanowy test wodorowy , jak na razie rozpowszechniony w krajach poza Polską .U nas jest jedno miejsce, które ma w swojej ofercie to badanie.Jak wygląda badanie i jak się do niego przygotować ?
Badanie nie jest inwazyjne , jednakże może być uciążliwe dla osób , które mają rzeczywiście przerost bakterii gdyż spożycie laktulozy wiązać się będzie z zaostrzeniem objawów , z którymi się borykamy . Drugim  minusem tego badania jest czas trwania – 3 godzinyn .Do badania podchodzimy na czczo (12 h od ostatniego posiłku), z  dokładnie umytymi zębami, opłukanymi tylko wodą nie płynem do płukania –taki zabieg ma na celu pozbycie się bakterii z jamy ustnej po to by nie dały fałszywego wyniku testu. Na 4-6 tygodni przed odstawiamy antybiotyki ,zioła bakteriobójcze. 4-6 tygodni to  czas przed badaniem w którym nie możemy wykonać  kolonoskopii,  fluoroskopii. Tydzień przed testem odstawiamy wszystkie substancje mogące zwiększać lub zmniejszać poziom kwasu solnego w żołądku , probiotyki, środki przeczyszczające .Dzień przed rezygnujemy z aktywności fizycznej .Bardzo ważna jest również dieta przygotowująca do badania .Musi być ona lekko strawna i niskotłuszczowa , pozbawiona owoców (wszystkich) oraz warzyw wysoko fermentujących , nabiału, napojów kolorowych i gazowanych .
Badanie rozpoczyna się pojedynczym dmuchnięciem w gastrolyzer. U prawidłowo przygotowanego pacjenta wynik powinien być równy 0 ppm- osobę dopuszcza się do badania,  gdy wynik pokazuje maksymalnie 10 ppm.  Następnie wypija się roztwór z laktulozy  .Każdy następny pomiar jest wykonywany w odstępie 20 minut od poprzedniego i tak przez 3 h. Pozytywny wynik otrzymuje się, gdy któryś z pomiarów przekroczy 20 ppm.
Sporo cześć gabinetów niestety oferuje badanie 2 godzinne , które nie jest w pełni wiarygodne.
Przeciwwskazaniem do wykonanie badania jest hipoglikemia reaktywny oraz cukrzyca-badanie wykonuje się tylko po konsultacji z lekarzem.

Artykuł został znaleziony w archiwum wcześniejszej wersji domeny, został przywrócony ponieważ informacje w nim zawarte mogą być dla kogoś pomocne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *