
Czy można smażyć na oliwie z oliwek ?
Artykuł został znaleziony w archiwum wcześniejszej wersji domeny, został przywrócony ponieważ informacje w nim zawarte mogą być dla kogoś pomocne.
Przyjęło się sądzić ,że najlepszymi tłuszczami do smażenia są masło – najlepiej klarowane , olej kokosowy i smalec. Według wszechstronnej opinii argumentami przemawiającymi za korzystaniem z tych tłuszczy do tego rodzaju obróbki termicznej jest : po pierwsze wysoka temperatura dymienia , a po drugie duża zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych , które nie ulegają przemianą na szkodliwe dla nas związki tak jak ma to miejsce w przypadku smażenia na tłuszczach obfitujących w nienasycone kwasy tłuszczowe .
Studiując grafikę można zauważyć ,że masło Ghee (65 %), olej kokosowy zarówno rafinowany jak i nierafinowany (87 %) oraz smalec (39%) charakteryzują się dosyć dużą ilością nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA), co według stwierdzenia ‘’smażyć powinno się na tłuszczach nasyconych o wysokiej temperaturze dymienia „oznacza ,że można na nich smażyć .
Smalec oprócz tłuszczy nasyconych niesie również za sobą pewną dawkę cholesterolu . Obróbka termiczna cholesterolu powoduje niekorzystne zmiany w naszym zdrowiu poprzez powstawanie związków rakotwórczych czy też cytotoksycznych podczas poddawania go działaniu wysokiej temperatury .Taka sama zależność odnosi się również do masła (również zawiera cholesterol )
A co z oliwą z oliwek?
Oliwa z oliwek jest jednym z najzdrowszych tłuszczy .Należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA). Właśnie to, że jest nienasycony wykreowało przekonanie ,że nie należy używać go do obróbki termicznej …
W pewnym badaniu wystawiono na próbę obróbki termicznej dwa rodzaje oliwy z oliwek . Jedną wysokiej jakości oraz drugą niskiej jakości . Po zakończonym smażeniu (smażenie przebiegało w warunkach jakich nie stwarzamy na co dzień w domu domu ) okazało się ,że obydwie nadają się do obróbki termicznej (troszkę lepiej wypadła oliwa wysokogatunkowa). Biorąc pod uwagę techniki kulinarne z jakich korzystamy w naszych domach oliwa z oliwek będzie dobrym wyborem do smażenia .Warto dodać ,że oliwa nierafinowana będzie znacznie lepszym wyborem do smażenia , gdyż zawiera antyoksydanty , które chronią tłuszcze przed utlenianiem (rafinowana ich nie zawiera).
Jaki tłuszcz wybieracie do smażenia? A może wcale nie stosujecie tej techniki kulinarnej ?
Artykuł został znaleziony w archiwum wcześniejszej wersji domeny, został przywrócony ponieważ informacje w nim zawarte mogą być dla kogoś pomocne.
Może Ci się spodobać

Wypadanie zębów mlecznych – wiek, kolejność, objawy
28 czerwca, 2021
Kup zestaw infuzyjny Quick Set Medtronic w internecie i skorzystaj z refundacji NFZ
21 listopada, 2020