
Ciasto z makiem
Artykuł został znaleziony w archiwum wcześniejszej wersji domeny, został przywrócony ponieważ informacje w nim zawarte mogą być dla kogoś pomocne.
Zbliża się okres świąteczny każdy z nas kojarzy go z przysmakami charakterystycznymi dla Świąt Bożego Narodzenia. Słodkości takie mają wiele niekoniecznie zdrowych składników, dlatego ja postanowiłam zrobić zdrowszą wersję makowca na kruchym owsianym spodzie, bakaliami i koglem moglem.
Składniki na masę makową:
100 gram maku
250 ml mleka migdałowego
100 gram bakalii
przyprawy korzenne
Erytrytol
3 żółtka
Ugotować mak na mleku osłodzonym erytrytolem . Ostudzić i zmiksować. Dodać bakalie ( warto je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie ) wymieszać łyżką. W osobnym naczyniu zrobić kogel mogel z 3 żółtek i 3 łyżek erytrytolu ewentualnie ksylitolu. Dodać do masy razem z przyprawami i wymieszać.
Składniki na ciasto :
100 gram mąki owsianej
50 gram masła
1 jajo
30 gram pudru z erytrytolu lub ksylitolu
Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć wyłożyć do tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym lub masłem. Podpiec 15 minut. Następnie wyłożyć uprzednio przygotowaną masę i piec jeszcze 15-20 minut w zależności od piekarnika.
Podane proporcje są na małą tortownicę (na 5-6 porcji).
Artykuł został znaleziony w archiwum wcześniejszej wersji domeny, został przywrócony ponieważ informacje w nim zawarte mogą być dla kogoś pomocne.

SIBO -cz I
Może Ci się spodobać

Niedoczynność tarczycy. Co trzeba o niej wiedzieć?
1 grudnia, 2020
Kwas fitynowy
15 kwietnia, 2018