Zdrowa żywność

Ciasto z makiem

Artykuł został znaleziony w archiwum wcześniejszej wersji domeny, został przywrócony ponieważ informacje w nim zawarte mogą być dla kogoś pomocne.

Zbliża się okres świąteczny każdy z nas kojarzy go z przysmakami charakterystycznymi dla Świąt Bożego Narodzenia.  Słodkości takie mają wiele niekoniecznie zdrowych składników, dlatego ja postanowiłam zrobić zdrowszą wersję makowca na kruchym owsianym spodzie,  bakaliami i koglem moglem.

Składniki na masę makową:
100 gram maku
250 ml mleka migdałowego
100 gram bakalii
przyprawy korzenne
Erytrytol
3 żółtka

Ugotować mak na mleku osłodzonym erytrytolem . Ostudzić i zmiksować.  Dodać bakalie ( warto je wcześniej  namoczyć w gorącej wodzie ) wymieszać łyżką.  W osobnym naczyniu zrobić kogel mogel z 3 żółtek i 3 łyżek erytrytolu ewentualnie ksylitolu. Dodać do masy razem z przyprawami i wymieszać.

Składniki na ciasto :
100 gram mąki owsianej
50 gram masła
1 jajo
30 gram pudru z erytrytolu lub ksylitolu

Wszystkie składniki połączyć,  zagnieść ciasto  i włożyć na godzinę do lodówki.  Wyjąć wyłożyć do tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym lub masłem.  Podpiec 15 minut. Następnie wyłożyć uprzednio przygotowaną masę i piec jeszcze 15-20 minut w zależności od piekarnika.

Podane proporcje są na małą tortownicę  (na 5-6 porcji).

Artykuł został znaleziony w archiwum wcześniejszej wersji domeny, został przywrócony ponieważ informacje w nim zawarte mogą być dla kogoś pomocne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *